Scrum

Scrum

Scum

Ja, het is ook een term in het rugby, maar dat is niet wat we nu precies met scrum bedoelen. Nu doelen we namelijk op een framework waarmee op flexibele wijze softwareproducten gemaakt kunnen worden. In dit kader wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints en met een vooraf vaststaande lengte tot maximaal vier weken, werkende producten maken.

Samenwerken is belangrijk

Ja, de term is wel degelijk een afgeleide van de in rugby veel gebruikte term. In de rugbysport geldt dat als er sprake is van een scrum een team probeert samen een doel te bereiken om zo de wedstrijd te winnen. Daarbij is het samenwerken van het grootste belang en moet men bovendien in staat zijn om te kunnen gaan met veranderende omstandigheden. De term scrum staat buiten de sport vooral voor die producten waarvan de klant of gebruiker eigenlijk niet precies weet wat hij wil en pas gaandeweg leert om bepaalde eisen en wensen beter te beschrijven. Pas daarna kunnen eisen en wensen daadwerkelijk in bruikbare producten omgezet worden.

Eisen aanpassen

In de praktijk is het vaak zo dat als men een eerste product daadwerkelijk gezien heeft – het zogenaamde prototype- om te kunnen zeggen wat men precies wil om vervolgens de eisen aan te passen. Met scrum heb je die flexibiliteit om daarmee om te gaan, om te gaan met de laat wijzigende eisen en wensen dus. Scrum wordt geschaard onder de Agile softwareontwikkeling.

Software ontwikkelmethode

De term scrum werd voor het eerst in 1986 gebruikt in een onderzoek dat gepubliceerd werd in de Harvard Business Review. Het onderzoek stelde dat juist projecten met kleine multidisciplinaire teams vanuit historisch oogpunt de beste resultaten opleveren. Op basis van dit onderzoek werd door Jeff Sutherland het scrum proces ontwikkeld. Ondertussen paste Ken Schwaber scrum bij zijn eigen bedrijf toe. Beide mannen werkten het fenomeen scrum vervolgens verder uit en in 1995 lanceerde Schwaber scrum als software ontwikkelmethode.

Korte sprints

Doel van het toepassen van scrum is om met korte sprints snel werkende producten te ontwikkelen om zo te zien of men met een project op de goede weg is. Scrum beperkt dus de risico’s van langdurige projecten. Scrum biedt eveneens snel duidelijkheid over de voortgang en kan getypeerd worden als een manier van werken waarbij de lijnen kort zijn, er snelle communicatie is en er echt sprake is van het werk van een team. Scrum staat ook garant voor grote betrokkenheid van het team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *