Burn out behandeling

Burn out behandeling

Burn out behandeling

Het aantal mensen met een burn out neemt rap toe. Het kan moeilijk zijn om alle ballen in de lucht te houden. Niet alleen op het werk wordt veel van je gevraagd maar ook privé. Door te veel druk en stress in je leven kun je te maken krijgen met burn out klachten. Een burn out kan iedereen overkomen. Het is belangrijk om de burn out met de juiste behandeling te verhelpen zodat je weer energie krijgt en op kunt laden. Een psycholoog kan je hier goed bij ondersteunen.

Burn out behandeling psycholoog

Samen met een psycholoog kun je kijken waar jouw burn out vandaan komt. Zodra je de patronen (h)erkent kun je deze doorbreken om de klachten te verminderen. Door de langdurige fysieke en psychische uitputting is het erg moeilijk om zelf uit een burn out te komen. Een psycholoog kan samen met jou op zoek naar de oorzaken en je handvatten bieden. Zo werk je, nadat duidelijk is hoe de burn out is ontstaan, aan het herstellen van je energieniveau en het verminderen van vermoeidheidsklachten. Doordat je op een nieuwe manier om leert gaan met stress en indien nodig je leven anders in te richten verklein je de kans op een terugval.

Verschillende therapievormen

De psycholoog kan uit verschillende therapievormen kiezen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Therapievormen die vaak gebruikt worden bij de behandeling van een burn out zijn oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en hartcoherentie. Vaak gaat het hierbij dat je leert om beter naar je lichaam te luisteren. De behandeling wordt altijd aangepast op jouw persoonlijke situatie en behoeften, want geen enkel mens is hetzelfde.

Hoe lang duurt een burn out?

Het is belangrijk dat je voldoende de tijd neemt voor jouw herstel. Als je te snel weer aan het werk gaat is de kans groot dat de burn out nog heviger terugkomt, waardoor je uiteindelijk nog langer uit de running bent. De herstelperiode van een burn out verschilt per persoon. Over het algemeen zijn mensen een jaar of langer bezig met het herstel, maar het kan jaren duren voordat ze er helemaal bovenop zijn. Door te kiezen voor een professionele behandeling herstel je meestal wel op een duurzame manier. Vaak begin je na enkele maanden rustig weer met het oppakken met wat bezigheden. Meestal kunnen mensen die er op tijd bij zijn sneller herstellen. Dit is echter afhankelijk van vele factoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *