Bouwaanvraag

Bouwaanvraag

Waarom moet je eigenlijk een bouwaanvraag doen bij de gemeente waarin je woonachtig bent? Is dat nou echt noodzakelijk? Of is het weer een vehikel dat de totale verbouwing nog weer iets duurder gaat maken?

Soms is een Bouwaanvraag niet nodig

Voor de duidelijkheid: je bent verplicht een bouwaanvraag te doen als je een nieuw bouwwerk op wilt richten of als je een wijziging aan de constructie van je woning wenst door te voeren. Behalve voor bijvoorbeeld het weghalen van een dragende muur is een Bouwaanvraag ook noodzakelijk als je een nieuwe woning wilt gaan bouwen, een terras op het dak van je woning wilt gaan realiseren of als je een opbouw op het dak van je huis wilt gaan bouwen. Soms is een Bouwaanvraag niet nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aanbouw die niet dieper is dan vier meter of voor het plaatsen van een dakkapel of bijgebouw. Let wel een dakkapel is alleen vergunningsvrij als die zich aan de achterzijde van de woning bevindt. Je kunt tegenwoordig overigens prima digitaal een Bouwaanvraag bij de gemeente indienen.

Vergeet niet voor bijlagen te zorgen

Wil je digitaal een Bouwaanvraag indienen dan ga je naar het omgevingsloket, vul jij je gegevens in en geef je de locatie aan. Vervolgens beschrijf je de gewenste werkzaamheden en voeg je eventueel bijlagen toe. Er zijn gemeenten die het mogelijk maken om een vooroverleg te plannen nadat je de bouwaanvraag ingediend hebt, verstandig die optie te lichten. Het aanvragen van een Bouwaanvraag is dus een fluitje van een cent. Alleen de bijlagen die je met je Bouwaanvraag mee stuurt kunnen soms wat vragen oproepen. Let wel, soms is het meesturen van bijlagen verplicht. Doe je dit niet, dan zal je aanvraag niet goedgekeurd worden. Ook kan gevraagd worden naar kwaliteitsverklaringen. Om deze bijlagen in je bezit te krijgen, zul je dus achter deze documenten aan moeten gaan. Voor de bouwtekeningen kun je terecht bij een architect of een bouwkundig tekenaar, een constructeur maakt aan de hand van die tekeningen vervolgens een constructieberekening. Soms heb je geluk en zijn de berekeningen al toegepast op het ontwerp.

Veiligheids- en milieueisen

Bij een Bouwaanvraag kan dus gevraagd worden naar een kwaliteitsverklaring. In feite is dit de verantwoordelijkheid van de aannemer die moet kunnen aantonen dat de door hem gebruikte materialen voldoen aan de kwaliteitsstandaarden die in ons land geldig zijn. De gemeente controleert aan de hand van de documenten die jij ingediend hebt of er voldaan wordt aan de veiligheids- en milieueisen.

Bouwaanvraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *